Menu

De 20e Eeuw

In de eerste helft van de twintigste eeuw kwamen er regelmatig studenten, en ook profiteerde de Bonte Koe van de ligging tegenover het Elisabeth Ziekenhuis. Veelvuldig zijn de verhalen over patiënten die op pantoffels de hooigracht overstaken om snel een neut te halen in de Koe. Waar ze dan hun zusters en artsen troffen waarvan de dienst erop zat....

In de jaren zestig werd de Bonte Koe populair bij “artistiekelingen”, kunstenaars, schrijvers en journalisten en iedereen die zich in dat gezelschap prettig voelde. In de jaren zeventig was het een van de eerste café’s waar behalve de Leidse middenstand veel studenten buiten hun sociëteit een borrel kwamen halen. Na het overlijden van Tant Ans kwam de Koe toen ook in handen van studenten. Dit was ook de tijd dat de viering van Drie Oktober voorzichtig op gang kwam. Eerst een tapje buiten, het volgende jaar een bandje. De viering van Leidens Ontzet ontwikkelde zich bij de Koe tot een enorm swingend feest, waarbij een klein kroegje uitgroeide tot het middelpunt van dansend en drinkend Leiden.
In de loop van anderhalve eeuw is café Bonte Koe uitgegroeid tot een begrip in Leiden, met naam tot ver over de stadgrenzen. Een prachtige huiskamer in de stad en een belangrijk trefpunt voor velen.